V galerijskih prostorih Alzaškega tekstilnega muzeja

v Husseren-Wesserlingu v Franciji

je od 15. maja do 5. septembra 2010

na ogled razstava z naslovom Moč niti.

Akademska slikarka Ksenija Baraga

je na povabilo Alzaškega tekstilnega muzeja

k projektu povabila še ustvarjalke

Eto Sadar Breznik, Ando Klančič,

Jano Mršnik in Vesno Štih.

Organizacija razstave poteka pod okriljem

Društva oblikovalcev Slovenije

in ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.


S tekstilnimi skulpturami se predstavlja pet slovenskih ustvarjalk različnih generacij. Četudi prihajajo iz različnih poklicnih in izobrazbenih okolij Univerze v Ljubljani (slikarstvo, arhitektura, tekstilno oblikovanje), jim pomenita nit in vlakno osnovo njihovega navdiha in raziskovanja. S klasičnimi in inventivnimi tekstilnimi tehnikami kot so tkanje, zračna čipka, pletenje, kvačkanje, vezenje, tekstilni tisk, krpaži …, je soustvarjanje prostora in poseg vanj ključni dejavnik pri oblikovanju njegove identitete. Medtem ko pri Kseniji Baraga opažamo strukturne, teksturne, koloristične in kiparske finese s poudarki na podrobnostih, pri Eti Sadar Breznik prevladujejo transparentne ambientalne postavitve z domišljenimi svetlobnimi poudarki.


Anda Klančič se predstavlja s svojim likovnim rokopisom, z risbo linearno in prostorsko usmerjane zračne čipke. Jana Mršnik in Vesna Štih (blagovna znamka BelaBela) raziskujeta nove interpretacije tekstila in uporabljata različne zanj neznačilne materiale ter obenem odkrivata, kako daleč lahko ideja tekstila poseže. Avtoric in njihovih del ne povezuje le soroden odnos do prostora, temveč tudi poglobljena simbolna sporočilnost, za katero si prizadevajo. Iz njihovih del vejejo in odzvanjajo temeljne človeške in globalne bivanjske zakonitosti, opozorila, vizije, asociativne navezave, arhetipi, simbolika, prostranstva duha…


Vse predstavljene umetnice so samostojne ustvarjalke na področju kulture v Sloveniji in so se skozi svoja kreativna obdobja seznanjale z različnimi sferami likovnega in umetniškega snovanja. V številnih delovnih projektih in rezultatih individualnih raziskav presegajo ustaljena pojmovanja tekstilnega oblikovanja kot zgolj uporabne zvrsti; kompleksnejše razumevanje tekstilne umetnosti plemenitijo z večslojnostjo in večpomenskostjo sporočil.


Nuša Podgornik
umetnostna kritičarka

Ni komentarjev:

Objavite komentar