Eta Sadar Breznik

Eta Sadar Breznik


Eta Sadar Breznik se je po končanem  študiju arhitekture  v Ljubljani povsem posvetila tkanju in preučevanju področja tekstilne umetnosti. Študijsko se je izpopolnjevala na Likovni akademiji v Ļodžu, Poljska, pri prof. Alexandri Manczak. Od leta 1978 dalje se z njenimi deli srečujemo na številnih samostojnih razstavah, izbranih skupinskih razstavah s področja tekstilne umetnosti v Evropi, Aziji in  Ameriki. Uvrščena so tudi v mnoge javne zbirke, kot tudi v strokovne  preglede svetovnih dosežkov s področja tekstilne umetnosti. Eta Sadar Breznik je med drugim dobitnica bronastega odličja na mednarodnem festivalu tapiserij v Beauvaisu, 1996, in slovenske nacionalne nagrade, nagrade Prešernovega sklada 1998.


Tkani prostorski objekti Ete Sadar Breznik izvirajo iz sodobne tapiserije, od katere so ohranili zgolj osnovni material in tehniko, nit in tkanje. Z vključevanjem barvitih, transparentnih teles v različne prostore vsakič nastajajo nove likovne rešitve. Barvno intenzivna, prepletajoča se polja  v svetlobi ustvarjajo iluzije in izgubljajo svojo materialno eksistenco. Taktilnost svilenih niti vabi k ustvarjanju novih doživetij, saj z instinktivnim, najmanjšim dotikom ustvarjamo lastne vizualne predstavnosti. 
V najnovejših delih so poprejšnjo lahkotnost in navidezno neproblematičnost visečih transparentnih niti, sem in tja ujetih v ožje pasove z gostejšo  strukturo, zamenjale krepke, močno  strukturirane tkanine iz niti različnih debelin in materialov, ki povzročajo, da tkanine lebdijo v prostoru, zavite v enkratnem ali dvakratnem vrtljaju. S premišljeno postavitvijo in osvetlitvijo jim avtorica še poudari barvitost in težko ukrotljivo dinamiko. 

Biografski podatki
1950. rojena v Ljubljani.
Po končanem študiju na fakulteti za arhitekturo v Ljubljani se je študijsko izpopolnjevala na likovni akademiji v Lodžu na Poljskem.
Ukvarja se z ročnim tkanjem prostorskih objektov in blaga, oblikovanjem interjerja. 

Pomembnejše nagrade- Oblikovalski presežek, DOS, Slovenija, 2010
- Nagrada Prešernovega sklada, Ljubljana, Slovenija, 1998
- Bronasto odličje na »Festival International de la Tapisserie et de l'Art da la Fibre«, Beauvais, Francija, 1996

Izbor samostojnih  razstav v zadnjih letih


- Galerija Kresija, Ljubljana, Slovenija, 2009

- Galerija Ars, Ljubljana, Slovenija, 2007
- Cankarjev dom, Ljubljana, Slovenija, 1997

Izbor najpomembnejših skupinskih razstav
- Re:Design Europe, Berlin, Nemčija, 2005
- 11. mednarodni trienale tapiserij, Lodž, Poljska, 2004
- 5. mednarodni festival tapiserij in umetnosti vlakna, Beauvais, Francija, 2002
- 6.mednarodna tekstilna razstava, Kjoto, Japonska, 1999
Kontakt 
Razstavljena dela 
Tekstilni objekti Leteče preproge, 2009, tkanje, viskozne in sintetične niti, kovinska žica

Maja Kržišnik, 
umetnostna zgodovinarka


Fotografija


Anda Klančič, Blaž Zupančič