Anda Klančič

Anda Klančič

From moč niti
Diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil je zaključila še magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V njenem dosedanjem delu je gotovo najpomembnejše inovativno in ustvarjalno uporabljanje tehnike zračne čipke, pri čemer pa spretno vključuje izkušnje iz drugih likovnih disciplin, predvsem fotografije. Za svoja dela je na številnih razstavah v Evropi, Aziji in Ameriki dobila več nagrad in pohval, med njimi drugo nagrado na svetovni razstavi tekstilne umetnosti v Kjotu, 1999, uvrščena je bila med 40 najbolj inovativnih usvarjalcev tekstilne umetnosti v svetu (predavanje prof. Michele Fricke, SOFA, Chicago, ZDA, 1999), njena dela pa so vključena v 16 svetovnih zbirk tekstilne umetnosti. 
Novo odkrite razsežnosti izraznih možnosti tehnike zračne čipke, ki temelji na strojnem vezenju, so Ando Klančič vpeljale v svet nitnih formacij, tekstilnih objektov. Pri šivanju s šivalnim strojem funkcionira vezilni temelj le kot začasni pripomoček, ki je v nadaljnjem postopku odstranjen. Odpiranju v prostor se pridružuje princip redukcije, lahkotnost odvzemanja, ki je nadomestila dodajanje, kopičenje ali zapolnjevanje prostora. Sprožen je minimalističen zapis, ki uspe za hip ustaviti impresijo, in ujeta resničnost postane resničnejša od videne. Iz nitnih ploskev nastali eruptivni vzgibi so včasih dovolj, da iz niti nastajajo novi senzibilni svetovi in nove pokrajine v prostoru. Zgodbe se ponavljajo, preučujejo človekovo bivanje, enkrat v ploskvi, enkrat v prostoru.  
V zadnjih letih postajajo nitne formacije Ande Klančič vse bolj skrbno instalirane v galerijskih prostorih, kjer s svojimi pomenljivimi naslovi zahtevajo od gledalca razmislek, želijo ga prepričati s svojo pomenskostjo in vplesti v lastno senzibilno doživljanje sveta. 

Bigrafski podatki
1960. rojena v Kopru.
1995. končala študij oblikovanja tekstilij in oblačil na NTF v Ljubljani in 1999 magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.
Ukvarja se s tekstilno umetnostjo, nakitom, z instalacijami in s fotografijo.

Pomembnejše nagrade


- Častno priznanje, 13th International Triennial of Tapestry, Central Museum of Textiles, Łódź, Poljska, 2010- Oblikovalski presežek, DOS, Slovenija, 2010
- Nagrada Trend, Ljubljana, Slovenija, 2001
- Excellence award, 6. mednarodna razstava tekstilne umetnosti, Kjoto, Japonska, 1999
- Kreinik Award, Art of the Stitch, London, Velika Britanija ,1997

Izbor samostojnih razstav v zadnjih letih
- Galerija Korotan, Dunaj, Avstrija, 2009
- Galerija Narodni dom, Trst, Italija, 2008
- Galerija Božidar Jakac – lapidarij, Kostanjevica na Krki, Slovenija, 2007
- Galerija Meduza, Koper, Slovenija, 2001

Izbor najpomembnejših skupinskih razstav
- Miniartextile, Montrouge, Francija, 2005 in 2008
- Beyond Weaving: International ArtTextiles, FinnGallery, Greenwich, ZDA , 2006
- 7. Mednarodni trienale tapiserije, Lodž, Poljska, 2004
- Flet-Braid, Aalborg, Danska, 2001
- 6. Mednarodna tekstilna razstava, Kjoto, Japonska, 1999

Kontakt 
anda.klancic@siol.net
Razstavljena dela
Prostorska nitna kompozicija Steze III, 2010, ročno usmerjena prostorska zračna čipka, mešana tehnika, sintetične niti, prozoren filament, konjska žima in kovinska žica


Maja Kržišnik, umetnostna zgodovinarkaFotografija 
Anda Klančič, 
Francesco Montenero

From moč niti

From moč niti

From moč niti
From moč niti
From moč niti