Ksenija Baraga


Ksenija Baraga

From moč niti
Po izobrazbi slikarka, Ksenija Baraga na izrazit, prepozaven in oseben način združuje svoje likovno znanje z uporabo klasičnih in inventivnih tehnik pletenja, kvačkanja in vezenja. Izhajajoč iz misli, ki ji v ustvarjalnem procesu sledita nit ali vlakno, z  združevanjem najrazličnejših materialov in tehnik, tako klasičnih kot povsem samosvojih, inventivno prilagojenih namenu, nastajajo njene poetične, majhne in velike tekstilne kompozicije ter objekti. 
V njene stvaritve so vpleteni odzivi trenutka, podobe, oblike iz narave in abstraktnega, ki jih prepleta z lastnim kritičnim razmišljanjem in odnosom do življenja. 
Opredmetenost ustvarjalnih konceptov in oblik sporazumevanja se je v delu Ksenije Baraga najprej pokazala v seriji oblek-skulptur in klobukov-skulptur. Njihove barvite in monokromatske površine, strukturirane v nitnih spletih in prepletih so dopuščale menjavanje svetlobe in sence, ostrino in mehkobo, dajale so iluzijo, ustvarjeno s transformacijo časa. Avtoričina zmožnost inkorporiranja v nastali objekt je ohranila iluzijo o drugi koži, ki se izgubi v trenutku, ko bi ji hoteli pripisati uporabnost. V objektih, ki so nastali v zadnjem času, nadaljuje s svojimi tekstilnimi razmišljanji, vanje vpleta najrazličnejše materiale in posega preko mej pričakovanega.

Ksenija Baraga je imela več odmevnih samostojnih razstav, sodelovala je na skupinskih razstavah, pri Društvu oblikovalcev Slovenije pa vodi sekcijo za unikatno oblikovanje.

Biografski podatki
1960. rojena v Ljubljani. 
1986. diplomirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.  
Deluje na področju unikatnega in industrijskega oblikovanja tekstila, ilustracije in oblikovanja postavitev razstav.  

Izbor samostojnih razstav
- Mestna galerija, Ljubljana, Slovenija, 2000

Izbor najpomembnejših skupinskih razstav
- 12. mednarodni trienale tapiserije, Lodž, Poljska, 2007
- Le Petit Festival, Dubrovnik, Hrvaška, 2006
- Re:Design Europe, Berlin, Nemčija 2005
- Visages de la Slovenie, Cahors, Francija, 2005

Kontakt

Razstavljena dela 
Tekstilni objekti 1996–2010, mešana tehnika, naravne in sintetične niti 

Maja Kržišnik, umetnostna zgodovinarka

Fotografija Dragan Arrigler, Radovan Jenko


From moč niti
From moč niti
From moč niti
From moč niti
From moč niti